فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب غنایی - پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1387)

پژوهشنامه ادب غنایی
پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1387)

  • 172 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/08/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین آقا حسینی، محمود براتی، عباس نیکبخت صفحه 5
    بررسی و نقد و تحلیل تشبیه مرکب و بحث درباره ی انواع آن در غزل سبک عراقی، می تواند راهگشای علاقمندان به مطالعات ادبی جهت فهم بهتر آثار غنایی این دوره باشد. تا آن جا که بنده کنکاش نموده است، تحقیق مستقلی در این زمینه از سوی محققان صورت نگرفته است. بنابراین به منظورتحقق این هدف10% غزل های دوازده شاعر معروف و مؤثر این دوره (به جز غزلیات مولوی که به سبب گستردگی بیش از حد به 5 % بسنده شده است) مورد مطالعه و تحلیل قرار گرفته است. بسامد تشبی هات مرکب در دیوان شاعران این دوره، دارای اوج و حضیض است و با نزدیک شدن به پایان این دوره، از میزان تشبی هات مرکب در غزلیات کاسته می شود.
    فراوانی این نوع تشبیه در شعر شاعرانی همچون سعدی، خواجو، کمال الدین اسماعیل، عراقی و عطار بیشتر از دیگران است؛ اما تنوع اغراض تشبیه که بیانگر نگرش فکری و جهان بینی شاعر است، در غزلیات مولانا از همه وسیع تر و گسترده تر است؛ ضمن این که حداقل یک سوی تشبی هات مرکب برخی از شاعرانی که شعرشان صبغه ی عرفانی دارد، از نوع عقلی است. سعدی در زمینه ی تشبیه مرکب تمثیلی و خواجو و انوری در تشبیه مرکب تخییلی از سرآمدان روزگار خود هستند.
    کلیدواژگان: سبک عراقی، تشبیه مرکب، تشبیه تمثیل، تشبیه مرکب تخییلی، توصیف، بیان حال
  • سعید حسام پور، ناهید دهقانی صفحه 37
    شاهنامه ی فردوسی از زمان سروده شدن تاکنون، همواره برای اهل فن و عامه ی مردم یکی از آثار درخور توجه بوده است. در این شاهکار ماندگار، افزون بر عناصر ویژه ی ادب حماسی که طبیعتا وجه غالب آن است، عناصری مانند عهد و پیمان، سوگند، عشق و... دیده می شود که جنبه ای عام تر دارند و بیشتر با درونیات و عواطف انسان در پیوند هستند و از دیدگاه انواع ادبی می توان آن ها را درگستره ی ادبیات غنایی قرار داد. سوگند و عهد و پیمان در شاهنامه جایگاهی مهم و بنیادین دارد و ریشه ی بسیاری از حوادث را می توان در عهدشکنی و وفای به عهد جستجو کرد. عهد و پیمان و سوگند از دیرباز درمیان ایرانیان و برخی دیگر از ملت ها، یکی از عناصر بنیادی مذهبی، اخلاقی و اجتماعی به شمار می رفته و در فرهنگ های گوناگون به فراوانی بر آن تاکید شده است. به گونه ای که حتی درگذشته های بسیار دور بر مبنای باورهای میترایی(ایزد پیمان)، نوعی نظام بر جوامع هند و اروپایی حاکم بوده است؛ این باورها با گذر زمان تحول یافته و به متون اسطوره ای و حماسی و آثار غنایی هریک از این ملت ها راه یافته است. پدید آمدن سوگندنامه ها در زبان و ادبیات فارسی نشانگر اهمیت این عناصر در فرهنگ و جامعه ی ایرانی است. در این مقاله، جایگاه عهد و پیمان در متون ایران باستان و بازتاب آن با تاکید بر جنبه های اجتماعی، در شاهنامه ی فردوسی با روش تحلیلی بررسی شده است و از آن جا که بخش جدایی ناپذیر بسیاری از پیمان های شاهنامه سوگند است و پیوند بسیار نزدیکی میان این دو دیده می شود، سوگندهای موجود در شاهنامه و هم چنین مقدسات یادشده در هریک از پیمان ها واکاوی می شود.
    کلیدواژگان: پیمان، سوگند، شاهنامه ی فردوسی، ایران
  • محمدرضا راضد محصل، فهیمه حاجی پور صفحه 67
    آیین مهری ابتدا در ایران ظهور کرد و سپس در آسیای صغیر، سوریه و بین النهرین انتشار یافت. این آیین در طول زمان محو گردید و تنها جنبه ی تقدس آن در قالبی نمادین و اسطوره ای باقی ماند.
    خاقانی- شاعر مشهور قرن ششم- به سبب آن که مادرش نسطوری بود و هم به سبب آنکه ظاهرا در تاریخ ملل و مذاهب تبحری داشت، بیشتر از سایر شعرای فارسی زبان از آیین مسیح و عقاید نصاری (که متاثر از آیین میتراییسم بود) در شعر خویش یاد کرده و ترکیبات و تشبی هات مربوط به این آیین را به فراوانی در شعر خویش آورده و بدین لحاظ اشعار او قابل تامل است.
    شواهد نشان می دهد که آیین مهر و مسیحیت در اساس بسیار به هم شبیه هستند آنگونه که برخی از محققان بر این باورند که میتراییسم تاثیر بسیاری بر مسیحیت داشته است از سوی دیگر «تاثیر عقاید نجومی در دین مهری بارز است و به موقعیت خورشید در مقابل ستارگان وقع خاص نهاده می شد» (ورمازرن، 1345: 105). همین امر سبب شد اشعار خاقانی را- که هر دو ویژگی را داراست- از دیدگاه این کهن باور بشری به روش تحلیلی مورد بررسی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: خاقانی، اسطوره، میترا، خورشید
  • فضل الله رضاییی اردانی صفحه 87
    یکی از انواع ادبی معروف و گسترده در زبان فارسی، ادبیات غنایی است. دوره ی کمال اشعار غنایی نیز در زبان فارسی از قرن چهارم آغاز گردیده است. در ادب پارسی در کنار قالب غزل، برای بیان مضامین غنایی و عاشقانه، استفاده از مثنوی های عاشقانه نیز رواج دارد. اصولا داستان سرایی از انواعی است که بسیار زود در شعر فارسی مورد توجه قرار گرفته است. عنصری در قرن پنجم چند داستان و از جمله«وامق و عذرا» را به نظم کشید. عیوقی نیز داستان «ورقه و گلشاه» را به نظم در آورد و در همین قرن داستانهای کهن ایرانی«ویس و رامین» به شعر در آمد. در پایان قرن ششم هجری، نظم داستان ها بویژه داستان بزمی و غنایی به وسیله نظامی گنجوی به حد اعلای کمال رسید. وی چند داستان معروف زمان خود را به نظم در آورد. در بین سرایندگان قصه های بزمی و عاشقانه، هیچ شاعری بیشتر از نظامی توفیق قدرت نمایی نیافته است؛ هنر نمایی های این شاعر در ضمن داستان سرایی فراوان است و تاثیرگذاری او در تاریخ تحول این هنر، وی را صاحب دستاورد پرباری در شعر غنایی کرده است، تا جایی که اکثر سرایندگان منظومه های عاشقانه، دانسته یا ندانسته، تحت تاثیر سبک و شیوه ی داستان پردازی او قرار گرفته اند. انتخاب الفاظ و ترکیبات مناسب، ایجاد ترکیبات خاص و تازه، ابداع مضامین نو و دل پسند، تصویر جزئیات، دقت در وصف، ایجاد مناظر بدیع و طبیعی، به کارگیری صور خیال مطبوع و بهره مندی از عالی ترین تکنیک های داستان سرایی و... از عوامل موفقیت بی نظیر او در این عرصه است.
    بنابراین با توجه به درخشش دو منظومه ی «خسرو وشیرین» و «لیلی و مجنون» نظامی در ادب فارسی نگارنده کوشیده است، ضمن پرداختن به اهمیت و نقش نظامی در تاریخ داستان سرایی ادب فارسی و پس از ارائه تلخیص و چهارچوب کلی این دو داستان، آن دو را به روش تطبیق و مقایسه مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: غنایی، عاشقانه، تطبیقی، لیلی و مجنون، خسرو و شیرین، نظامی گنجوی
  • اسحاق طغیانی، رضا معینی فر صفحه 113
    زنان، آرمان ها و حقوقشان از جمله موضوعاتی است که در سال های اخیر بسیار مورد توجه و تحقیق قرار گرفته است. بر اساس این تحقیقات آنچه به عنوان اتوپیا یا آرمان شهر زنان مطرح شده، به زعم بسیاری در ادبیات ملت ها کم سابقه است. اما حکیم نظامی گنجوی شاعر بزرگ قرن ششم هجری، هشت قرن پیش در مثنوی غنایی خسرو و شیرین، شهری به نام ارمن را معرفی می کند که به میزان زیادی با تعاریفی که از اتوپیا شده سازگار است و اکثر مفاهیم فمینیستی را در نظریه های مدرن پوشش می دهد.
    در مقاله ی حاضر نگارندگان ضمن بررسی موضوعاتی از قبیل: تعریف آرمان شهر و بررسی قدمت آن، ویژگی های آرمان شهر نظامی، جنبه های اسطوره ای این شهر، بررسی شخصیت و خصوصیات بانوان این شهر و در پایان مقایسه ی آرمان شهر زنان از دیدگاه حکیم گنجه و نظریه های معاصر؛ نشان خواهند داد این مقوله ها در ادب پارسی و حداقل در خسرو و شیرین نظامی، این اثر غنائی معروف سابقه ای دیرین دارد.
    روشی که برای این پژوهش برگزیده ایم روش تطبیقی است به این صورت که مطالب تحت چهار عنوان اصلی که در حقیقت ویژگی های اساسی آرمان شهر است طبقه بندی شده و در ذیل هر عنوان پس از ارائه ی تعاریف، ابیات مرتبط با آن بخش از خسرو و شیرین برگزیده شده و در نهایت تحلیلی تطبیقی در ذیل هر بخش صورت گرفته است.
    قسمت دیگر این مقاله منشا اسطوره ای این شهر است که بر آن بوده ایم تا با توجه به اساطیر و افسانه هایی که درباره ی این شهروجود دارد، ریشه های این داستان را بیابیم.
    کلیدواژگان: آرمان شهر، خسرو و شیرین نظامی، اتوپیا
  • یوسف عالی عباس آباد صفحه 131
    اسطوره ها، با اینکه مربوط به دوران باستان و متعلق به دوران کودکی نوع بشر هستند عناصر پویایی اند و هم چنان به حیات خود ادامه می دهند. تمام نویسندگان و شاعران به نحوی از آن ها در شعر خود استفاده کرده اند. برخی روایت گر مستقیم آن در هنر خود بوده و برخی دیگر خلاقیتی در روایت آن ها به خرج داده و تحلیل های امروزی و گاه جامعه شناسانه بر پایه آن ها کرده اند. آتشی از شاعران معاصری است که از عناصر اسطوره ای در شعر خود استفاده کرده و با تاکید بر برخی از جنبه های خاص در بعضی از موارد تفسیر جدیدی از آن ها به دست داده است. در این مقاله، جایگاه شخصیت های اسطوره های ایرانی و تفسیرتازهای از آن در شعر آتشی، باروش تحلیلی مورد مطالعه واقع شده است.
    کلیدواژگان: اسطوره، تحلیل، تفسیر، آتشی
  • فرامرز میرزایی، مظفر اکبری مفاخر صفحه 153
    رمان ثلاثیه ی نجیب محفوظ، برنده ی جایزه ی نوبل ادبیات در سال 1988م.رنگین کمانیست از واقعیت های اجتماعی که نجیب محفوظ درآن تصویری زنده و کامل از ارزش ها و گرایش های طبقه ی متوسط مصری را ارائه داده و کوشیده تاجامعه را در قالب یک خانواده به تصویر بکشد و پیوند آن را با حرکت اجتماعی وتاثیر و تاثر ناشی از آن را نشان بدهد. در این میان نویسنده با به تصویرکشیدن شخصیتی به نام کمال عبدالجوادکه قهرمان رمان و نماینده ی نسل فرهیخته ی مصری است مسائل و مشکلات روانی و فکری خود و نسل فرهیخته را بیان می کند،که اساسی ترین آن ها عبارتند از: بحران دینی و شخصیتی، احساس غربت و بی هویتی، تحیر و سرگردانی در شناخت ارزش ها، احساس عدم وجود وطن در زندگی و عدم ثبات و استقرار در داخل وطن به گونه ای که ارزش های پیرامون آن هانه تنها امنیت و آرامش را به ارمغان نمی آورد، بلکه بر عذاب آن ها نیز بیشتر از پیش می افزاید و احساس به پوچی و بی هدفی رانسبت به نسل های دیگر بیشتر می کند. کمال قهرمان رمان در نتیجه ی این بحران ها دچار عدم هماهنگی با جهان و جامعه ی خود می شود و از پذیرش ارزش های آن سرباز می زند، و از جامعه، دین و دولت روی برمی گرداند و دچار نوعی غربت اجتماعی می شود.
    کلیدواژگان: بحران، غربت، بی هویتی، سرگردانی، بی هدفی
|
  • Dr. H. Agha Hussaini, Dr. M. Barati, A. Nikbakht Page 5
    Review and analyses of compound simile and explanation of its kind in the ghazals of Iraqi style will be a clue to better understanding of literary works of this style. Till now Schola’s have not proper research on this topic.Thus 10% of the ghazals of twelve outstanding and well known poets of this period have been selected and analysed. It should be mentioned that due to the excess number of Mowlavi’s ghazals only 5% of his ghazals have been analysed. The frequency of compound similes’ in the literary works of this period has ups and downs and while reaching the end of this period the use of compound similes decreases in the ghazals.The excess use of such similes can be seen in the poetry of Saedi, Khaju, Kamaludin gsmail, Iraqi and after than any other poet.Bringing varities of similes itself explains the world wide thoughts of a poet. A variety of similes are found in Mowlavi’s ghazals.It should be noted that one dimension od compound similes found in Persian poetry which has a mythical touch is of intellectual kind. Saadi is well known for his allegorical compound simile and Khaju and Anvari are famous for their imaginary compound simile.
  • Dr. S. Hessampoor, N. Dehghani Page 37
    Till today Shahnama-e-Firdousi has gained much attention of schools and common men. In this noble and ever lasting literary work along with special elements of epic literature which is the dominating aspect, one meets elements like: Vow, oath, love etc. contains general aspects which are mostly connected with human emotions and according the genre it is considered as lyrical Poetry. Vow and …. Have a special and basic position in Shahnama and one can find the origin of many incidents while observing allegiance and fickleness of the beloved. From ancient times taking an oath or signing a treaty is one of the fundamental, religious, moral, and social elements among Iranians and other nations. This is also practiced in many cultured societies. In ancient times a kind of system based on the believes of Mithraism (god of pactor treaty) ruled the Indo-European society. These believes with the passage of time evoluted and found way in the mythological, epical and lyrical texts of nations, “Written Oaths” in Persian literature itself is the sign ofimportance of these elements in Iranian Culture and society. In this article an analytical approach has been made to study of oath and treaty in the ancient Iranian text and its impact especially on the social aspects in Shahnama-e-Firdousi. As oath taking is one of the inseperable topic of Shahnama-e- Firdousi and a very close tie can be seen betweenthese two, therefore the oaths and treaties present in Shahnama will be analysed.
  • Dr.M. R.Rashed Mohassel, F. Hajipoor Page 67
    Sun worshipping first came into existence in Iran and then spread in the Middle East, Syria and Mesopotamia this religion vanished by the passage of time and only gained sanctity in Mythology and symbolic text. Khagani the famous poet of the 6th century due to the reason that his mother was a Nestorian and as he had expertise in world history and religions there fore among all the Persian poets he is the only one to mention the believes of Christians "as he was influenced by Mithraism" in his poetry. He has alsoused several words and phrases in the poetry which are relevant to this religion. There fore his poetry is worth understanding. "continued " Evidence shows that Christianity and sun worshipping are basically similar to each other as many research scholars believe that Christianity was much influenced by Mithraism. On the other hand the influence of astronomical believes are obvious in sun worshipping as much importance was given when the sun faced the stars " Mazon 1345:los ". this leads to analyze khaghani’s poetry from one’s old view pointas his poetry contains both the qualities.
  • Dr. F. Rezai Ardani Page 87
    One of the famous and widespread literary genres is lyrical poetry. It is from the fourth century that the Persian lyrical poetry has reached its utmost height. In Persian literature beside ghazal, Couplet- poem is also a good source of expressing the lyrical and romantic thoughts. Narration or story telling had gained faster attraction in Persian poetry. Onsury in the 5th century versified several stories like “Vameg and Azra”. Ayoghi has also versified several stories “varghe and and Golshan” and it was in the same era that the old Iranian story “Veys and Ramin” was composed. At the end of the 6th century the art of versifying stories especially romantic and lyrical tales reached its supreme height by Nezami Ganjavi: He versified the famous tales of his time. Among lyrical and romantic poets no onecould complete his poetry. Nezami excells in artistic performance while versifying the stories and his influence in the evolutionary history of this art has brought fruitful achievements to him in lyrical poetry to an extent that most poets who poets who compose romantic and lyrical poetry consciously or unconsciously are influenced by his style. Selection of appropriate words and phrases, investing new and specific synthetics,creating new and delighting contents, detailed illustrations, precission in description, creating natural scenes, recruiting pleasing imaginary figures and taking advantage of the most significant techniques of narration are among the unique factors of his success in this regard.Therefore keeping in view the two lustrous poems of Nizami namely ‘Khusro and Shirin’ and “layly and Majnon” the author of this article has tried to explain the important role of Nezami in Persian narration, and after summarizing these two stories from different aspects to reach a conclusion.
  • Dr. I. Tughyani, Z. Moini Fard Page 113
    The hopes and sights of woman is the main topic which has gained much attention during the last few years. On the basis of these researches what ever is discussed about the Utopia of woman seems to have less record in world’s literature.Hakim Nizami Ganjavi the famous poet of the 6the Century, eight centuries back in his poetic work ‘ Khosro and Shirin’ introduces a city named ‘Arman’ which coincides with the meaning of Utopia and gives way to many feminist views in modern thories. In this article the author analysis the subject such as: definition of Utopia and analyzing its antiquity, the characteristics of Nizami’s Utopia, the aspects of myths in this city, analyses of the characteristics of women of this city and in the end a comparison between the Utopia of Nizami and the views of his contemparison regarding it. This topic has an old history in Persian literature especially in Nizami’s poetic work ‘Khosro and Shirin’.Comparative study has been made on four basic topics which originally is the main characteristic of Utopia. After defining each topic selected verses have been given from ‘Khosro and Shirin’ accordingly and in the end comparative analyses has been given for each chapter. The second part of this article comes unless the heading ‘origin of myths in this Utopia’ and also the tales and myths regarding it which helps in knowing the origin of these in a much better way.
  • Dr. Y. Aali Abbas Abad Page 131
    Myths back to ancient times and belong to childhood period of a human being. How ever, they are dynamic elements which continue their own lifes. All poets and writers have some how or the other employed these myths in their poetry. Some poets and writers have directly narrated myths while others have inducted their own creativity and have based them on modern and sociological analyses. Aatashi is among those contemporarypoets who has used mythical elements in his poetry and focusing on special aspects of myths, he has offered new interpretations. In this article the status of Persian mythical characters and its new interpretation is analysed in Aatashi’s poetry.
  • Dr. F. Mirzai, M. Akbari Mafakhir Page 153
    The Trilogy Novel of Najib Mahfouz which has won the noble Prize in 1988 A.D is a rainbow of social realities in which Najib Mahfouz has given a live and complete picture of the values and trends of the middle class Egyptians and has tried to portrait the society as one whole family and show its connection with the social movements and its influence on it. Meanwhile the writer by portraying a character named kamal Abdul Jawadwho is the hero of this novel and a representative of a cultured Egyptian Generation tries to describe his and his educated generation’s mental problems and difficulties. Some of the basic problems are: religious and characteristic problems, the feeling of unidentification and homeless, astonishment and wander to distinguish values, feeling to be homelessness and unstability within the homeland not only causes lack of tranquility but increases torture which gives rise to absurd and aimless feeling to the next generation. Due to these crises Kamal, the hero of this novel loses harmony and accordance with the world and his society and he refuses to accept the values of society. He turns his back from the society, religion and the government and entangles in social alienation.